Stora problem inom skolan i Flen

Uppdaterad
Publicerad

Lagom till skolstarten har frågan om skolmatens kvalité ställts på sin spets i Flen. Men maten är inte skolans enda problem.

I fredags berättade SVT Sörmland att kostchefen i Flen slutar eftersom han inte kan stå för kvalitén.

Men maten är alltså inte skolans enda problem – och frågan är nu hur man ska få fram tillräckligt mycket med pengar för att lösa problemen.

Billigaste maten

Det serveras pastagratäng på terminens första skoldag på Malmaskolan i Malmköping. En typisk maträtt i Flens kommunala skolor, enligt kökschefen.

– Det blir så, det är det billigaste, säger Elisabet Brunnström.

Hur nyttigt är det?

– Inte så bra, man blir fort trött på det, säger Elisabet Brunnström.

Sämre betyg

Helt kött och fisk serveras bara en gång var femte vecka. Och en del menar nu att den dåliga maten åtminstone bidrar till ett annat av Flens stora skolproblem – att elever presterar sämre än elever i de flesta andra kommunala skolor i landet.

Projekt ska lyfta skolan

Därför startades förra året det så kallade Skolprojektet, som ska lyfta skolan i Flen på alla plan. Ett projekt som även oppositionspartierna ställt sig bakom.

– Det kommer krävas stora och modiga beslut av oss politiker och det hoppas jag verkligen att alla är beredda att göra, säger Katarina Lagerstedt (M), skolpolitiker.

Borde inte skolmatsfrågan vara med i skolprojektet?

– Det är en väl bra idé, men då kan vi kanske starta ett matprojekt, för det är väldigt viktigt att ta tag i den här frågan, säger Katarina Lagerstedt.

Saknas tolv miljoner

Men skolan i Flen saknar hela tolv miljoner kronor i budgeten.

Kommer det bli tal om uppsägningar?

– Det kan göra det. Det gör det ju redan med den budget vi har, för vi har för stor kostym, säger Kristina Jävergren (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolmatens okända ursprung

Mer i ämnet