Johan Dalman, biskorp i Strängnäs stift, är glad över att regalierna kan ha hittats. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Biskopen: ”Har hakan nere vid knäna”

Uppdaterad
Publicerad

De försvunna begravningsregalierna som stals från Strängnäs domkyrka i somras har hittats – på en soptunna. Något som har gjort biskopen i Strängnäs stift glad.

SVT:s Morgonstudion pratade med biskopen i Strängnäs stift innan det var bekräftat att det var de stulna regalierna som hade hittats.

– Egentligen borde jag inte kunna prata, för jag har hakan nere vid knäna. Om det är sant så är det är helt otroligt, säger Johan Dalman, biskop i Strängnäs stift, till SVT:s Morgonstudion.

Vad säger du om att regalierna kan ha hittats i en soptunna?

– Jag tror att det är någon insett att de inte går att sälja, men vi vet egentligen ingenting, det är hur spännande som helst, säger han.

Varför är de så värdefulla?

– Det största värdet är historiskt. De är viktiga pusselbitar ur vår historia och är de borta så är det en stor pusselbit som försvunnit. Så det är helt fantastiskt om de skulle komma tillbaka, säger Johan Dalman.

Hur reagerade du när de blev stulna?

– Jag tänkte att det var osannolikt och obegripligt eftersom de var så väl förvarade. Den som har tagit dem har gjort ett stort misstag om de trodde att de går att sälja lätt, säger Johan Dalman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kuppen mot domkyrkan i Strängnäs

Mer i ämnet