Bokhunden Teodora hjälper Liam, 9 år, med läsningen

Uppdaterad
Publicerad

Det är onsdag och läsdags för 9-årige Liam, som går i tvåan på Fornbyskolan i Vagnhärad. Till sin hjälp har han den finska lapphunden Teodora, som är en så kallad bokhund.

Teodora ligger bredvid Liam, som läser högt ur en bok.

– Jag är nästan som en lärare, så hon lyssnar på mig. Då lär hon sig också, säger Liam.

Tanken är att det ska vara lättare för Liam att koncentrera sig på läsningen när Teodora finns med.

– Jag tycker jag märker skillnad. Dels blir barnen mer avslappnade, sen är det en väldigt stark motivator. Det är roligare att läsa när man får vara med en hund, säger Max Elnerud, som är barnbibliotekarie och husse till Teodora.

Både Liam och Max tror att Teodora förstår berättelserna hon får höra.

– Ja, om de har tränats, säger Liam.

Enda teamet i Sörmland

Just nu går Teodora och Max en ettårig bokhundsutbildning som tagits fram av Linnéuniversitetet, där läsningen med Liam är en del av praktiken. När de utexamineras i början av 2016 kommer de vara ett av cirka 20 bokhundsteam i Sverige, och det enda i Sörmland.

– Jag ville att min hund skulle ha ett jobb, och jag ville gärna att hon skulle jobba med mig på biblioteket, säge Max Elnerud.

Efter utbildningen är tanken att Teodora ska läsa tillsammans med fler än ett barn, och också anpassa sitt beteende efter varje barns behov.

– En elev som har låg energi kanske behöver en hund som sitter och aktivt tittar i boken och följer med, andra behöver en hund som ligger ner och hjälper dem att slappna av, säger Max Elnerud.

Lönefrågan oklar

Kommunen bekostar projektet genom att låta Max och Teodora utbilda sig på arbetstid.

– Läsfrämjande är en av bibliotekets viktigaste uppgifter, och vi vill prova allt. Så när Max föreslog bokhund så tyckte jag 'absolut, kör', säger Johan Eklind, kulturchef på Trosa kommun.

Men om Teodora ska få någon lön för sitt arbete verkar inte riktigt spikat.

– Jag har inte fått in någon timrapport ännu, men jag förväntar mig en med tassavtryck på, säger Johan Eklind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.