Foto: SVT

”Landstinget borde ha gjort en etisk analys i förväg”

Uppdaterad
Publicerad

Ordföranden för Statens medicinsk-etiska råd, Kjell Asplund, ska ta upp de två samarbetena vid Nyköpings lasarett på rådets kommande sammanträde.

Kjell Asplund anser att landstinget borde ha gjort en central etisk analys innan avtalen med de olika företagen inleddes vid Nyköpings lasarett.

– Den här typen av samarbeten där ett företag skapar ekonomiska incitament genom samarbeten med ett visst sjukhus, är såvitt jag vet ett ganska nytt fenomen. När det handlar om så pass nya typer av samarbeten så borde man ha gjort en ordentlig etisk analys på central nivå i landstinget i förväg, säger Kjell Asplund ordförande för Statens medicinsk-etiska råd, SMER.

Nyköpings lasarett

Yttrat sig om navelsträngsblod

SMER är ett rådgivande statligt organ som vägleder regeringen och riksdagen. Rådet yttrade sig redan för tio år sedan i frågan om kommersiella bolags lagring av navelsträngsblod. Det ämnet har nu åter hamnat på tapeten genom Nyköpings lasaretts samarbete med ett medicinteknikföretag som erbjuder föräldrar att lagra navelsträngsblod mot en kostnad på 25.000 kronor. 

– Vårt ställningstagande har inte förändrats under den tiden. Vi ser stora tveksamheter att lagra navelsträngsblod av kommersiella skäl särskilt när det verkar användas för att locka par att föda barn vid Nyköpings lasarett, säger Kjell Asplund.

Kommersiella intressen

Kjell Asplund ser även etiska problem i samarbetet mellan Nyköpings lasarett och det företag som säljer blodfettssänkande läkemedel till landstinget. Det var tidskriften Dagens Medicin som avslöjade att bolaget betalat pengar till sjukhuset och erbjudit sig att hitta patienter ur en viss patientgrupp. Enligt Kjell Asplund är det inte ovanligt att landstingen samarbetar med läkemedelsindustrin i olika kliniska studier. Men den här typen av samarbeten är svårare att försvara, tycker han. 

– Det är behovet inom vården som ska styra, inte om det ska löna sig för enskilda aktörer i fråga. Utvecklingen ska inte drivas av kommersiella intressen, säger Kjell Asplund.

Tas upp i rådets möte i oktober

Kjell Asplund kommer att ta upp båda samarbetena på rådets nästa sammanträde fredagen den 16 oktober.

– Därefter får vi se hur vi kommer att gå vidare, säger Kjell Asplund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyköpings lasarett

Mer i ämnet