Omdebatterade samarbeten i landstinget

Uppdaterad
Publicerad

På kort tid har media rapporterat om två vårdsamarbeten med kommersiella företag vid Nyköpings lasarett. I dagsläget vet landstinget bara hur ett av vårdsamarbetena ska fortsätta.

SVT:s Agenda avslöjade tidigt i höstas att kvinnokliniken på Nyköpings lasarett erbjuder föräldrar att betala 25.000 kronor för att ett företag ska spara barnets navelsträngsblod. Blod som kanske kan användas för att bota sjukdomar inom familjen i framtiden.

Nyligen rapporterade tidskriften Dagens Medicin att ett läkemedelsföretag hjälper en mottagning på samma sjukhus att hitta patienter som är känsliga för att få extremt förhöjda blodfetter i en ovanlig sjukdom.

Nyköpings lasarett

Företaget har betalat landstinget 120.000 kronor för samarbetet, och säljer i sin tur blodtryckssänkande medicin till landstinget. Landstingets hälso- och sjukvårdsdirektör Jörgen Striem fick först höra om samarbetet när tidskriften Dagens Medicin kontaktade honom.

Oklart om framtiden

– Det hade varit bra om vi hade kunnat föra det här samtalet internt innan det blev massmedialt. Men jag vill starkt understryka att i båda fallen har man velat göra något bra för patienterna. Det har funnits en positiv ambition och önskan bakom det som hänt, säger Jörgen Striem.

Avtalet med företaget som erbjuder föräldrar att spara navelsträngsblod mot betalning kommer att sägas upp, bekräftar landstingsdirektören Jörgen Striem. Avtalet löper ut i december 2016.

– När man har en etisk diskussion bottnar den i att det inte finns ett rätt eller fel svar. Och en av politikens uppgift i sådana här situationer har ju varit att sätta ner foten och säga: nu gör vi så här. I vårt fall har våra politiker nu kommit med ett tydligt ställningstagande och det ska vi naturligtvis följa, säger Jörgen Striem.

”Utvecklingsprojekt i vården”

När det gäller det andra samarbetet kommer Jörgen Striem att ta upp ärendet under ett vanligt chefsmöte, men ser i dagsläget inga stora etiska problem med avtalet mellan en mottagning och läkemedelsföretaget.

– Utifrån vad jag vet om avtalet så rör det sig om ett utvecklingsprojekt inom vården. Men om Statens medicinsk-etiska råd skulle komma fram till något annat så kommer vi att rätta oss efter det, säger Jörgen Striem.

En som har reagerat på uppmärksamheten kring Nyköpings lasarett är Kjell Asplund, ordförande för Statens medicinsk-etiska råd. Han kommer att ta upp de två samarbetena vid Nyköpings lasarett på rådets kommande sammanträde fredagen den 16 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyköpings lasarett

Mer i ämnet