Nicklas Adamsson (MP) är ordförande för landstingets etiska råd.

Landstingets etiska råd kände inte till samarbetena

Uppdaterad
Publicerad

Det gjordes ingen central etisk analys av de uppmärksammade samarbetena på Nyköpings lasarett i förväg, trots att det finns ett särskilt etiskt råd inom landstinget.

Det centrala etiska rådet inom landstinget i Sörmland är ett politikerstyrt organ med tre deltidsarbetande politiker i styrelsen. Rådet bildades för nästan femton år sedan och ska fungera som en ”väckarklocka för etiska frågor”. Men rådets ordförande Nicklas Adamsson (MP), vill inte kommentera de etiska aspekterna av att spara navelsträngsblod mot betalning eller att en mottagning sponsrats av ett läkemedelsföretag.

– Jag vill inte kommentera de aktuella fallen eftersom det är något som diskuteras av politiken och de berörda verksamheterna, säger Nicklas Adamsson.

Nyköpings lasarett

Varför kan inte du kommentera det, du är ju politiker?

– Ja jag är politiker, men det är inte jag som sitter och diskuterar de här frågorna centralt. Vi har en annan roll med att långsiktigt föra ut de här frågorna i verksamheten.

Vilande verksamhet

Rådet har funnits i femton år, och har enligt ett par källor i landstinget som vi har haft kontakt med inte haft någon större verksamhet de senaste åren. Det finns tre protokoll från rådets möten i år. Hälso- och sjukvårdsdirektörer Jörgen Striem bekräftar att det rådet inte har varit särskilt aktivt.

– Det har varit ett ganska vilande arbete. Varför kan jag inte svara på, det är ett i grunden politiskt organ, säger Jörgen Striem och fortsätter:

– Men de är på väg att vitalisera sitt arbete och det ser jag fram emot.

Gör om sin handlingsplan

Centrala etiska rådet i landstinget i Sörmland har dock arbetat med att revidera sin etiska handlingsplan som togs fram 2001. Innehållet i den nya planen ska presenteras om några veckor och bland annat ska informationsmaterialet innehålla instuderingsfrågor för olika personalgrupper. Rådet ska också arbeta med att oftare få träffa verksamhetscheferna för olika avdelningar inom landstinget.

– Aktiviteten har inte varit lika hög som den är nu, men det är något som vi har tagit fasta på och vill arbeta för att stärka, säger etiska rådets ordförande Nicklas Davidsson (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyköpings lasarett

Mer i ämnet