”Stamcellslagring ska inte privatiseras”

Uppdaterad
Publicerad

På Nyköpings lasarett låter man privata företag erbjuda nyblivna föräldrar att spara stamcellsprov från navelsträngsblod i en biobank. Men landstingsrådet Fredrik Lundgren (FP) är kritisk.

Efter att SVT Nyheter rapporterat om att man på Nyköpings lasarett låter privata företag erbjuda nyblivna föräldrar att spara stamcellsprover i en biobank höjs nu röster mot samarbetet.

– Vården i Sörmland ska vara evidensbaserad och ges på jämlika vilkor. Och det här verkar inte vara i samklang med det. Jag kommer se över våra möjligheter att säga upp det här avtalet, säger hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Fredrik Lundgren (FP).

Nyköpings lasarett

Och andra sjukvårdsenheter i länet är också kritiska till arbetet.

– Frågan är om det finns tillräckligt med evidens för att det ska införas på bred front, sa Bettina Ouvrier, verksamhetschef på kvinnokliniken Eskilstuna till SVT Sörmland i måndags.

Men på Nyköpings lasarett understryker man att man bara erbjuder möjligheten.

– Det är patienterna som själva vill göra det här, säger Ingvar Ek, överläkare på kvinnokliniken Nyköping.

Enligt Fredrik Lundgren är man inom den styrande koalitionen – bestående av S, C MP och FP – eniga i frågan om att försöka avsluta avtalet mellan lasarettet och de privata företagen.

– Jag tror vi har en bred politisk uppslutning kring detta, säger Fredrik Lundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyköpings lasarett

Mer i ämnet