Den första oktober ändras lagen och den som hyr ut sin bostad i andra hand utan tillåtelse från värden kan förlora sitt kontrakt. Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/TT

Bostadspriserna i Sörmland stiger

Publicerad

Priserna på både villor och bostadsrätter ökar i Sörmland. Det visar färska siffror från Svensk mäklarstatistik. Men fortfarande är prisskillnaderna stora i länet.

Under det senaste året har både villapriserna och bostadsrättpriserna i Sörmland stigit med drygt fyra procent. Och enligt fastighetesmäklaren Ellinor Mersin i Eskilstuna, kommer priserna fortsätta att ligga på en stabil nivå en tid fram över.

– Det som skulle kunna leda till en prisdipp är om det blir en dramatisk ränteförändring, men jag tror snarare att det kommer att vara en försiktig förändring över tid, säger hon.

Stora prisskillnader

Men det är fortfarande stora skillnader i länet. I Flen får köparen betala i snitt 384 000 kronor för en bostadsrätt och 1,5 miljoner för en villa. Tillsammans med Vingåker har kommunen lägst bostadspriser i länet. Riktar man däremot blicken mot Trosa och Strängnäs ligger en bostadsrätt på 2,1 miljoner och villorna på 3,4 respektive 3,8 miljoner.

– Närheten till Stockholm spelar en viktig roll här, säger Ellinor Mersin.

Prisutvecklingen i länet

Den största prisutvecklingen på bostadsrätter i länet under de tre senaste månaderna finnes i Strängnäs, där priserna steg med 16 procent medan priserna i Oxelösund sjönk med 23 procent. Villapriserna steg med sju procent i Katrineholm, vilket var mest i länet, och sjönk med fyra procent i Flen.

Prisutvecklingen i Sörmland (senaste tre månaderna)

Visa

Eskilstuna: Bostadsrätter: + 3 %, villor: – 2 %

Nyköping: Bostadsrätter: – 2 %, villor: – 3 % 

Strängnäs: Bostadsrätter: + 16 %, villor: + 6 %

Katrineholm: Bostadsrätter: + 4 %, villor: + 7 %

Gnesta: Bostadsrätter: ingen statistik, villor: – 3 % 

Flen: Bostadsrätter: ingen statistik. villor: + 3 % 

Oxelösund: Bostadsrätter: – 23 %, villor: ingen statistik   

Trosa: Bostadsrätter: – 1 %, villor: + 6 %

Vingåker: Bostadsrätter: ingen statistik, villor: ingen statistik

Hela länet: Bostadsrätter: + 0,8 %, villor: + 1,1 %

Källa: Svensk mäklarstatistik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer