Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör däckexperten Fredrik Langes tre tips inför däckbytet – det här bör du ha koll på. Han är fjärde generationen Lange som driver gummiverkstad i Eskilstuna. Foto: Mattias Gunnarsson/SVT

Brist på vinterdäck hotar – lagom till vinterkylan

Uppdaterad
Publicerad

Lagom tills kylan anländer kan det bli brist på vinterdäck till följd av stängda fabriker i Ryssland. För den som vill vara säker på att få tag i rätt däck är det klokt att vara ute i tid. Det menar företrädare från däckbranschen.

Sedan Ryssland invaderade Ukraina har flera företag övergett Ryssland. Däcktillverkarna är inget undantag. Flera av de stora fabrikaten hade fabriker i Ryssland och flyttade under våren och sommaren produktionen till andra länder.

Det ledde bland annat till att tillverkningen av vinterdäck kom på efterkälken och redan för ett par månader signalerade branschen att det kunde bli brist på däck till hösten. Det berättar Joakim Granath som driver Svenska Gummihuset i Eskilstuna.

– Det är inte lika lätt att få tag i alla märken och storlekar, säger han.

Utökade sina lager

Han menar att många däckhandlare har förutsett att det kan bli brist och köpt på sig lager med däck. Även kunder har varit ute i extra god tid i år och hos Gummihuset var försäljningen extra god under de första höstmånaderna.

Fredrik Lange på Langes gummiverkstad berättar att han i år har skaffat ett extra stort lager för att möta den befarade bristen. Samtidigt berättar han att försäljningen inte riktigt tagit fart än. Den väntas komma när kylan rullar in över landet på allvar.

– Vet man med sig att man behöver nya däck så ser man till att ta tag i det snarast så att man vet att man får tag i det man vill ha, säger han.

Kraftig höjning

Enligt honom har priset på däck höjts undan för undan sedan i somras och är nu väsentligt dyrare än i fjol.

– Alla leverantörer har höjt i olika omgångar, säger han.

Lista: Hör tre tips inför däckbytet från experten i videoklippet ovanför

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sörmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet