Hör Eskilstuna kommuns samordnare Peter Norstedt om svårigheterna med överlämningen mellan grundskola och gymnasium. Foto: TT

Eskilstuna brister i elevöverlämningen

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna kommun får kritik för bristande rutiner i överlämningen av elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar mellan grundskola och gymnasieskola, enligt en ny rapport.

Enligt rapporten, som är gjord av en utomstående konsultfirma på uppdrag av kommunrevisionen, är nuvarande rutiner och riktlinjer vid överlämningen inte fullt uppbyggd. Elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, elever med ”hemmasittarproblematik”, samt särskilt begåvade elever får idag inte det mottagande de skulle behöva utifrån sina individuella förutsättningar.

”Tar till oss av kritiken”

– Vi har en rutin med överlämningskonferens i maj månad, där vi har överlämning av vissa elever. Det gäller både elever med fysiska funktionshinder och elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, säger Peter Norstedt samordnare på Eskilstuna kommun.

– Vi tar givetvis till oss av den kritiken vi fått och ska försöka följa upp tidigare.

Katarina Landerhall  som är skolombud för Autism- och aspergerföreningen i Sörmland är inte särskilt förvånad att kommunen får bakläxa när det gäller elevöverlämningen och hon skulle gärna se att kommunen blev bättre på att fånga upp elever tidigare än i dag:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.