Amazons serverhall i Eskilstuna. Foto: SVT

Sparkad ingenjör på datacenter i Eskilstuna får rätt mot Amazon

Publicerad

Ingenjören på Amazons serverhall i Eskilstuna var sjukskriven. När han kom tillbaka till jobbet varslades han om uppsägning. Nu säger tingsrätten att avskedet skedde på ogiltiga grunder och ingenjören får 50 000 kronor i skadestånd.

– Men han hade hellre velat vara kvar och jobba på Amazon, säger Daniel Alenius på fackförbundet Unionen, som företräder ingenjören.

Det var under hösten 2019 som ingenjören blev sjukskriven på grund av en olycka. Mannen var borta från arbetet i fem månader. När han kom tillbaka och hade jobbat en tid varslades han om uppsägning av Amazon som menade att mannens arbetsprestation var för dålig.

Ogiltig uppsägning

Efter händelsen kontaktade den varslade ingenjören fackförbundet Unionen som tog saken till domstol eftersom man menade att uppsägningen var ogiltig.

Nu har Amazon gått med på talan om ogiltighet och därför har Stockholms tingsrätt beslutat att ge ingenjören rätt.

Han får nu 50 000 kronor i skadestånd och Amazon ska stå för mannens rättegångskostnader.

Enligt Daniel Alenius kommer ingenjören även att få 16 månadslöner av Amazon.

– Domen har inte vunnit laga kraft än, men vi fick rätt helt och hållet, säger Daniel Alenius.

Vill fortsätta jobba

Enligt honom innebär det här att ingenjören är fortsatt anställd, men att Amazon troligtvis väljer att inte vilja ha honom kvar efter att domen vunnit laga kraft.

– Så fungerar det i Sverige. Man kan inte tvinga ett företag att ha någon anställd. Vår ambition var aldrig att det skulle gå så här långt. Det är så klart bra att få rätt men hans målsättning var att få jobba kvar på Amazon.

SVT Nyheter Sörmland har sökt Amazons juridiska ombud, men misslyckats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.