Thomas Redlund berättar om brottsfallen där kamerorna varit till hjälp för polisens utredning. Foto: Polisens övervakningskamera/SVT

Polisen om fallen där kamerorna fick avgörande betydelse

Publicerad

Sedan övervakningskamerorna installerades på Fristadstorget under början av 2000-talet har de använts i ett antal brottsutredningar. Bland annat när Stadshotellet brann och när nazistflaggor hissades på Fristadstorget.

Under början av 2000-talet gjorde polisen i Eskilstuna en medborgarundersökning som visade att många upplevde Fristadstorget som otryggt. Kommunen och polisen funderade på vad man kunde göra, och till slut bestämde man sig för att installera övervakningskameror runt torget. Kommunen satte upp utrustningen och polisen fick titta på materialet.

– Efter kamerorna sattes upp fördes en diskussion om att man upplevde en ökad trygghet. Sen tror jag att den kanske var mer medialt än kamerorna i sig. Jag tror det är få som ser dem, de är anonyma, säger Thomas Redlund som är polis på regionledningscentralen i Region Öst, men tidigare arbetat vid ledningscentralen i Sörmland.

Kamerornas effekt

Nu drygt 20 år senare reflekterar han över vad kamerorna har haft för effekt, och kan konstatera att polisen inte har gjort någon jämförande studie före och efter och det är därför svårt att dra några slutsatser. Och det finns även andra faktorer som har gjort att det blivit lugnare på torget.

– Förut hade vi en kiosk på torget som drog till sig mycket folk efter krogstängning så där uppstod problem. Sen stängde den och då flyttade problematiken. Men vi har ett antal brottsfall där vi har använt kamerorna.

Bland annat när Stadshotellet brann i Eskilstuna 2009, som polisen misstänkte var anlagd. Utredning tog fart redan samma dag, efter att man fått in övervakningsbilder från kameror både inifrån och utanför hotellet. En man dömdes i tingsrätten, men friades sedan i hovrätten, då DNA-bevisningen inte höll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.