Hör Magnus Askerlund och Rikard Ljungkvist berätta om varför kamerorna ska sättas upp och vad de kan komma att ha för effekt. Foto: SVT

15 nya poliskameror på Fristadstorget i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Som en del i polisens nationella kameraprojekt installeras 150 nya övervakningskameror runt om i landet. Eskilstuna får 15 nya på Fristadstorget, som främst ersätter de befintliga och ger betydligt bättre bilder.

År 2021 kommer det att finnas omkring 450 kameror i polisens nationella kameraplattform. 150 nya kameror ska sättas upp 2020 runt om i landet – 15 av dem i Eskilstuna. Dessa kommer att installeras på Fristadstorget under våren, och det är i första hand de gamla kamerorna som ska ersättas.

– Några har suttit här sedan tidigt 2000-tal och har få pixlar. Med de nya kamerorna kommer vi att få mycket bättre upplösning och bilder inför eventuella utredningar och lagföringar, säger Rikard Ljungkvist, handläggare på polisen.

Eventuell utökning

Än så länge är Fristadstorget den enda platsen i Eskilstuna där polisen har kamerabevakning. Huruvida det kan komma att bli fler platser i framtiden går ännu inte att säga, enligt polisen.

– Det finns andra områden i Sverige, och i vår polisregion, som är prioriterade innan vi fortsätter med en ytterligare utbyggnad. Det skulle i sådana fall kunna bli aktuellt om ett par år, säger Magnus Askerlund, lokalområdespolis i Eskilstuna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.