Foto: Johannes Weckström /SVT

Brukare lämnades i sina egna spyor på gruppboende

Publicerad

Vid två tillfällen ignorerade personalen en boende som hade kräkningar över sin kropp. Nu har händelserna anmälts enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg.

Enligt anmälan inträffade händelserna under april på ett gruppboende i Katrineholms kommun.

Den ena gången uppfattade en i personalen att en boende hostat och troligtvis kräkts, men inte gått in till personen för att se om det stämde. Kort därefter upptäckte en annan anställd att personen hade kräkningar över sin kropp och på golvet.

Vid det andra tillfället såg samma anställda att samma person kräkts, men rengjorde inte omgående.

Orolig för att glömmas bort

Den drabbade personen har enligt anmälan uttryckt oro för att personalen skulle glömma bort att hjälpa hen, och uppgett att vårdpersonalen struntat i rengöringen.

Det står även att bakomliggande orsaker handlar om brister i bemötande och omvårdnad, brister i kommunikation mellan personal, brister i ledarskap och i följsamhet till befintliga rutiner.

Vård- och omsorgsnämnden skriver i sin egen anmälan att händelserna omfattar ett psykiskt övergrepp i form av underlåtelse, eftersom personalen inte har utfört handlingar som de borde ha gjort.

Utifrån brukarens kvävningsrisk har det inträffade även inneburit ett hot mot brukarens liv, enligt anmälan.

Utbildat personalen

Tiden efter har kommunen vidtagit en rad olika åtgärder, framgår också av skrivelsen.

Enhetschefen hade ett enskilt samtal med den involverade personalen. Arbetsrättsliga åtgärder genomfördes samtidigt som chefen informerade sina anställda om händelserna.

Medarbetarna fick information om att bli mer noggranna med att skriva avvikelser och skärpa rutinerna.

Personalen har även fått gå en webbutbildning från Socialstyrelsen, i syfte att ge mer kunskaper om ett bra bemötande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.