Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör barn- och ungdomspsykiatrins verksamhetschef, Sofia Mossfeldt, om hur hon ser på att BUP:s läkare i genomsnitt tar emot tre patientbesök om dagen i klippet. Foto: SVT

BUP-läkare tar emot få patienter per dag: ”Genomsnittet för lågt”

Uppdaterad
Publicerad

Under januari månad var Region Sörmland sämst i landet på att erbjuda ett första besök hos barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i enlighet med vårdgarantin. Samtidigt tar läkarna emot få patienter per dag, något TV4 Nyheterna var först med att rapportera om.

Enligt TV4 Nyheternas granskning, som utgår från schemaläggningen vid en mottagning i Sörmland under mars månad, framgår att läkarna sällan tog emot mer än sju patienter under en vecka. Men att plocka ut ett schema på det viset blir missvisande, menar verksamhetschefen för barn- och ungdomspsykiatrin i Region Sörmland, Sofia Mossfeldt.

Framför allt för att alla patientmöten inte syns i samma schema.

– Vi har läkare som jobbar på habiliteringen och träffar patienter där. Vi har läkare som jobbar på våra samtalsmottagningar och vi har läkare som ingår i vår jourverksamhet. Och allt det här är ju patientbesök som inte kommer med i den statistiken, säger Sofia Mossfeldt.

Vill jobba mer patientnära

I stället menar Sofia Mossfeldt att läkarna i genomsnitt tar emot ungefär tre patientbesök per dag. Ett snitt som också är lågt, och som man från regionens sida vill förbättra genom att minska läkarnas administrativa arbetstid.

– Kan vi se över om det finns arbetsuppgifter som andra kan göra? Finns det vissa typer av intyg som är av enkel sort som skulle kunna förberedas så att läkarna inte behöver lägga lika mycket tid? Sådana konkreta saker är det som vi tittar på, säger hon.

Dålig uppfyllnad av vårdgarantin

Vad gäller väntetiderna för att få ett första besök hos BUP, som i regel sköts av kuratorer och psykologer, har kötiderna varit mycket långa. I januari var det inte ens tio procent av de barn och unga som sökte vård som fick tid inom trettio dagar – vilket är det man har rätt till enligt vårdgarantin. 

– Vi hade ett tufft läge i höstas där vi bokade patienter långt fram i tid. Idag har vi ett annat läge där vi försöker jobba upp den här siffran, säger Sofia Mossfeldt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.