Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Joel Renblom, huvudprojektledare på Trafikverket för Nyköpings resecentrum, berätta när de nu väntas bli klara med allt och om den avbrutna upphandlingen påverkat kostnaderna. Foto: SVT

Bygget av Nyköpings resecentrum skjuts upp

Publicerad

Med ett år skjuts den stora byggstarten av Nyköpings nya resecentrum upp. Det här efter att Trafikverket avbröt upphandlingen av entreprenör för två månader sedan.

Det var i oktober som Trafikverket kom med beskedet att de avbrutit upphandlingen av entreprenör för nya resecentrumet. Orsaken var att det saknades vissa uppgifter i de anbud som kom in. Det i sin tur berodde på formaliafel i förfrågningsunderlaget.

Nu har de justerat underlaget och säkerställt nya tider. Planen är att nya anbud ska komma in till april 2024 och att produktionen för myndighetens stora byggarbete ska kunna påbörjas under hösten – ett år efter att det egentligen skulle ha startats.

Ostlänken

– Vi är så väldigt glada att vi har lyckats komma ut så här pass snabbt igen efter att vi avbröt tidigare i höstas. Det är ju en förutsättning för att kunna få en entreprenör att påbörja arbetena, säger Joel Renblom, Trafikverkets huvudprojektledare för nya resecentrum.

Ska kopplas ihop med Ostlänken

Bygget är ett samarbete mellan Trafikverket och Nyköpings kommun. Planen är att resecentrum senare ska kopplas ihop med den framtida snabbjärnvägen Ostlänken.

Det här beräknas ta flera år att färdigställa, men trots det kommer Nyköpingsborna, enligt Joel Renblom, kunna nyttja de nya delarna av resecentrumet allt eftersom.

– På grund av att vi har krav på oss att ha järnvägen driftsatt och framförallt stationen öppen så mycket det går under det här projektet bygger vi de nya delarna i etapper, säger han.

Förberedande arbete pågår

Att den stora byggstarten skjutits upp har varken hindrat Trafikverket eller Nyköpings kommun från att fortsätta med de förberedande arbetena. Kring resecentrum kan man se byggarbetare och grävmaskiner jobba på för fullt inom ett avspärrat område vid järnvägen.

Och ute i området Minnige befinner sig Trafikverket. Där har de bland annat gjort omläggningar av ledningar som ska ge plats åt den nya järnvägsanläggningen.

I videon: Hör den nya tidsplanen för när resecentrum ska stå färdigt och om avbrytandet av upphandlingen påverkat kostnaden för projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ostlänken

Mer i ämnet