Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder av några av fynden som gjordes i företagets lokaler i Vagnhärad och hör åklagare Fredrik Beijar kommentera om det kan ha varit en amfetaminfabrik. Foto: SVT/Polisens förundersökning

Cannabislukt avslöjade amfetamingömma hos företag i Vagnhärad – två åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Över 33 kilo amfetamin hittades i en fabrik i Vagnhärad förra året. Fyndet gjordes efter att cannabislukt känts av i lokalen i samband med en arbetsplatskontroll. Nu åtalas två män misstänkta för att ha förvarat narkotikan.

Det var i augusti som en arbetsplatskontroll skulle göras av företaget i Vagnhärad. Men misstankar om något sorts narkotikabrott började väckas efter att man, enligt polisen, känt en kraftig lukt av cannabis i lokalen.

Ett beslut om en husrannsakan togs.

– Man tog dit en hund och den hittade all narkotika, säger åklagare Fredrik Beijar.

Narkotikan som hittades i störst mängd var amfetamin. Det låg förpackat i en flyttkartong och vägde totalt runt 33,5 kilo.

Misstanken: Synnerligen grovt narkotikabrott

Förutom den stora mängden amfetamin fanns det också rester av amfetaminolja i plastdunkar, rester av narkotikan på skyddsutrustning och cannabis i lokalen.

Två män, den ena i 40-årsåldern och den andra i 50-årsåldern, står nu åtalade misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott. Båda nekar till brott.

Hör Fredrik Beijar förklara varför han bedömer det misstänkta brottet som synnerligen grovt i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.