Charlotte Peel är konstnär som med kollageteknik skapar starka kvinnor. Själv kallar hon dem för sin ”armé”. Foto: Otilia Bogen, SVT

Konstnären Charlotte Peel skapar en armé av starka kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor med starka personligheter, som vågar ta plats och stå upp för sig själva och sin omgivning, de etsar sig fast på Eskilstunakonstnären Charlotte Peels hjärna. Deras styrka blir hennes inspiration och med pensel och penna, papper och lim förmedlar hon den i sina konstverk.

– Jag upplever att kvinnor syns och hörs mer i samhället nu än för bara tio år sedan. Det känns fantastiskt att få vara en del i den här vågen av förändring, säger Charlotte Peel.  

Dessa starka och självständiga kvinnor har blivit motiven i hennes tavlor; inte direkt avbildade utan tolkade, översatta till färgglada kollage som möter betraktarens blick. Charlotte Peel beskriver sina kvinnoporträtt lite som väktare, eller som hon säger själv “en armé av starka kvinnor”. 

Många starka kvinnor

– Jag vill att den som har min konst på väggen ska vara sedd och inte känna sig ensam, säger hon.

Samhället i dag är kanske inte helt jämställt. Men på internationella kvinnodagen väljer Charlotte Peel att fokusera på det positiva, det som har blivit bättre och på att blicka framåt.

– Det kommer att bli jämställt, det är jag helt övertygad om, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Internationella kvinnodagen

Mer i ämnet