Den 27 september i fjol skadades en 17-årig flicka så svårt att hon senare avled. Foto: Filip Lundh/Polisens förundersökning

Chaufför döms för 17-åriga mopedistens död utanför Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

En 17-årig flicka på moped omkom efter att ha krockat med en skåpbil vid Hammarbykorset utanför Eskilstuna i september förra året. Nu döms skåpbilschauffören för vållande till annans död och får villkorlig dom och dagsböter.

Olyckan inträffade vid 17-tiden den 27 september 2018. Enligt domen var det dagsljus, men det regnade och vägbanan var våt eller fuktig.

Mannen, som är från Strängnäs, har berättat att han först inte förstod vad som hänt. Han stannade vid stopptecknet i några sekunder, men bedömde sedan att det var fritt att köra. Han minns inte om han tittade ytterligare en gång innan han körde. Plötsligt smällde det till i backspegeln och hans första tanke var att han kolliderat med en vägtrafikskylt. Sedan såg han flickan ligga på marken. Mannen har även berättat att han var förtvivlad, chockad och rädd vid tillfället.

– Han är en vanlig människa och tycker att den här processen har varit jobbig. Det har inte handlat om rätt eller fel för honom, utan han har velat ha det här överstökat då han har mått dåligt, säger försvarsadvokat Peter Ataseven, som tillägger att mannen hela tiden nekat till brott.

Uppmärksammade inte flickan

Utredningen visar att mannen inte uppmärksammade mopeden som flickan framförde. Tingsrätten bedömer att han brast i sin skyldighet att lämna företräde åt henne. Därav orsakade han hennes död.

Men domstolen menar också att det fanns andra omständigheter som bidrog till att chauffören inte såg flickan, bland annat väderförhållandena, det faktum att 17-åringen hade mörka kläder på sig och att strålkastaren på hennes moped var ur funktion. Trots det bedömer tingsrätten att chauffören skulle ha upptäckt henne, om han hade varit varsam.

– Tingrätten har ju tagit hänsyn till omständigheterna, men tycker ändå att han skulle ha varit mer noggrann. Det är inte så mycket mer vi kan göra, säger Peter Ataseven.

Tidigare dömd för trafikbrott

Bevisningen har bestått av vittnesförhör och fotografier från olycksplatsen.

Mannen har tidigare dömts för flera trafikförseelser. Men varken dödsolyckan eller de tidigare brotten utgör tillräcklig anledning för att han ska dömas till fängelse, anser tingsrätten. Därför döms han till villkorlig dom och ska även betala 50 dagsböter om 50 kronor, alltså totalt 2 500 kronor.

– Jag är nöjd med domen. Tingsrätten gick på min linje och jag anser att de har gjort en korrekt bedömning, säger Emma Harris, åklagare.

Mannens försvarsadvokat berättar att de ännu inte beslutat om de kommer att överklaga domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.