Dan Eliasson medverkade på en krisaktörsdag i Hedenlunda under fredagen.

MSB-chefen efter elavbrottet på lasarettet: ”Viktigt tänka på reservlösningar”

Publicerad

Länsstyrelsen i Sörmland anordnade en krisaktörsdag på Hedenlunda utanför Flen under fredagen. På agendan var det krisberedskap och hur man samarbetar under kriser.

Invigningstalade gjorde Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Vi är väldigt sårbara och behöver hantera det på ett klokt sätt och ett sådant här möte är ett led i den processen, sade Dan Eliasson.

Under fem timmar var lasarettet i Nyköping utan ström och kunde inte ta emot akuta patienter. Felet var internt på sjukhuset och visade den sårbarhet som finns i samhället.

Dan Eliasson säger att han har haft ett möte med regionrådet i Sörmland för att se vad som kan läras utav händelsen.

”Viktigt jobba tillsammans”

På krisaktörsdagen fanns representanter från bland annat kommunerna i Sörmland, Energimyndigheten, MSB, Polisen, räddningstjänsterna och flera frivilligorganisationer.

– Jag hoppas att deltagarna inser vilket ansvar de har men också att de kan jobba tillsammans för att förbereda sig för kris och till och med krig, säger Dan Eliasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.