Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Akutmottagningen på Nyköpings lasarett tvingades stänga tidigt på eftermiddagen Foto: Salim Alsabbagh, SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Strömavbrott lamslog lasarettet i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Lasarettet i Nyköping drabbades av ett större strömavbrott vid lunchtid under lördagen. Sjukhuset, inklusive förlossningsavdelningen, stoppade all intagning av nya patienter. Sjukhuset förberedde för evakuering men den planen avbröts när strömmen kom tillbaka.

Hela sjukhuset var strömlöst i flera timmar innan strömmen kom tillbaka vid 18-tiden. Det drabbade över 100 patienter.

Även efter att strömmen kom tillbaka förekom störningar, bland annat var det problem med datorer och tillgången till journalsystem.

Inga nya patienter togs emot under lördagen, varken på akutavdelningen eller de andra avdelningarna. Men under söndagen började sjukhuset åter ta emot patienter. Läs mer om det här.

Strömmen tillbaka under kvällen

Tre personer på intensivvårdsavdelningen evakuerades. Samtidigt gick lasarett upp i regionalt förstärkningsläge klockan 15.50 och förberedde en evakuering av de 108 patienterna. Men planerna avbröts när strömmen återkom under kvällen.

– Tre patienter som fanns på intensivvårdsavdelningen har flyttats till ett annat sjukhus, säger Maria Karlsson, kommunikationsdirektör på Region Sörmland.

Förlossningen drabbad

Förlossningsavdelningen på Nyköpings lasarett tog under lördagen inte in några nya patienter. Enligt barnmorskan Sandra Bodmark var ändå läget under kontroll för de befintliga patienterna.

– Vi har en plan som vi arbetar efter och det finns vissa typer av eluttag som vi fortfarande kan använda.

Nya förlossningspatienter hänvisades till Eskilstuna under lördagen, men från och med söndag förmiddag tar förlossningen på Nyköpings lasarett åter emot patienter.

Ljusbåge bakom avbrottet

En så kallad ljusbåge från ett överslag i sjukhusets ställverk gjorde att kulvertar fylldes med rök. Händelsen ska ha inträffat i samband med ett planerat underhållsarbete med sjukhusets elsystem.

Varför reservgeneratorn inte fungerade är oklart.

– Vid samma ställverk ligger också vår reservkraft, säger Maria Karlsson.

Enligt Maria Karlsson finns det batterikapacitet som reserv till de livsviktiga apparater som är kopplade till patienter.

Här finns en artikel om läget på sjukhuset under söndagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer