Nyköpings lasarett blev på lördagen helt strömlöst. Foto: Thomas von Heijne/SVT

Lasarettet tar åter emot patienter

Publicerad

Vid lunchtid under lördagen drabbades Nyköpings lasarett av ett strömavbrott. All intagning av nya patienter stoppades, men vid 18-tiden kom strömmen tillbaka och under kvällen återgick lasarettet till normalläge.

Hela Nyköpings lasarett drabbades av ett strömavbrott under lördagen och inga nya patienter kunde tas emot. Tre personer på intensivvårdavdelningen evakuerades och samtidigt föreberedde man sig för en evakuering av de 108 patienter som vårdades på sjukhuset.

Åter normalläge

Men vid 18-tiden återvände strömmen och klockan 21:30 meddelade Region Sörmland att lasarettet åter tar emot patienter.

– Vi återgår nu till normalläge på Nyköpings lasarett och akuten tar emot patienter som vanligt. Utrustningen är testad och fungerar som den ska, skev Magnus Johansson, medicinskt ansvarig, på regionens hemsida.

Förlossningen tar inte emot patienter

Under natten till söndag var dock inte förlossningsvården igång och fyra kvinnor hänvisades till andra sjukhus.

– En åkte till Vrinnevisjukhuset i Norrköping, en till Södertälje och två till Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Men nu har även förlossningen öppnat upp igen enligt plan, säger Maria Karlsson, kommunikationsdirektör på Region Sörmland.

Orsaken

En så kallad ljusbåge från ett överslag i sjukhusets ställverk gjorde att kulvertar fylldes med rök. Händelsen ska ha inträffat i samband med ett planerat underhållsarbete med sjukhusets elsystem.

Anledning till att reservkraften inte gick igång automatiskt var att felet var internt, enligt Maria Karlsson.

– Vi har sagt att man kan likna det med när det blir fel på ditt kylskåp och en propp löses ut. Hade strömmen gått utanför sjukhuset hade reservkraften gått igång direkt. Mer än så kan jag inte säga nu, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer