Driftteknikern om strömavbrottet:”Vi får inte starta reservkraft mot ett fel”

Publicerad

Reservkraften gick inte igång under lördagens strömavbrott på Nyköpings lasarett. Anledningen att reservkraften inte gick igång var att det var ett internt fel på sjukhuset.

På lördagen drabbades Nyköpings lasarett av ett strömavbrott och reservkraften på sjukhuset gick inte igång. Enligt Hans Nilsson, drifttekniker och enhetschef för fastighetsservice Västra, är det inte något konstigt.

– Man missuppfattar ofta det här med reservkraft och tror att det löser alla problem, men man måste alltid åtgärda själva felet, säger han.

Han liknar strömavbrottet med att det uppstår ett fel på ett kylskåp och att en propp går.

– Bara för att energibolaget har reservkraft så betyder det inte att kylskåpet fungerar, du måste åtgärda felet först. Sedan kan du byta säkring och få tillbaka strömmen, säger han.

Anledningen att reservkraften inte gick igång automatiskt var alltså att det var ett internt fel på sjukhuset, hade det varit externt hade den gått igång.

– Vi får inte starta reservkraft mot ett fel.

En kortslutning uppstod

Händelsen ska ha inträffat i samband med ett planerat underhållsarbete med sjukhusets elsystem. Enligt Hans Nilsson uppstod en skada på en effektbrytare i lågspänningsställverket, vilket skapade en kortslutning.

– Övervakningssystemet, så kallade ”ljusbågsvakter”, kände av att det kom en ljusbåge in i ställverket och stängde ner hela ställverket. Tack vare detta var skadorna väldigt begränsade, säger Hans Nilsson.

– Det uppstod en skada på själva effektbrytaren som gjorde att det tog en stund innan vi kunde demontera den.

Enligt Hans Nilsson är hela lågspänningsställverket lika intakt som det var före strömavbrottet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer