Christian Bodegren vandrade över 500 mil tillsammans med kamelen Goliat. Foto: Christian Bodegren

Christian Bodegren nominerad till Årets äventyrare

Uppdaterad
Publicerad

Christian Bodegren från Marmorbyn gjorde en kamelvandring längs Sidenvägen. Nu har han nominerats till Årets äventyrare 2017.

– Det är ju jättekul att någon sett vad man har gjort, säger han.

Vandringen, som han gjorde tillsammans med kamelen Goliat, inleddes i juni 2016 och pågick under drygt ett år. Det 5.095 kilometer långa äventyret tog sin början vid Ulan Bator i Mongoliet och slutade vid Kaspiska havet. Det lär vara den längsta ensamvandringen med kamel som gjorts i modern tid.

Fotbad i Kaspiska havet

Den tuffaste delen av äventyret var att klara kylan i Karagandaområdet i Kazakstan, som kunde krypa ner till 30 minusgrader.

En av höjdpunkterna var förstås när han kom fram till målet, och kunde bada fötterna i Kaspiska havet.

– Det blev mer känslosamt än jag trodde det skulle bli. Dels att det tar slut, sedan att man kämpat sig igenom något sånt här, säger Christian, som för egen del förberett champagne för slutmålet.

– Och Goliat fick kakor. Han gillar det, berättar Christian, som sedan fick lämna kvar sin kamelvän i Kazakstan.

Planerar nästa äventyr

Efter äventyret har han arbetat med att klippa filmer från vandringen.

– Men man lever med det fortfarande, eftersom det pågått under så lång tid. Inte bara vandringen i sig utan också förberedelserna.

Nu planerar Christian också för ett nytt äventyr. Vad det ska bli vill han ännu inte berätta.

– Jag vet vad det ska bli, och jag kan säga så mycket som att det ska gå till ett varmt land, och det kommer på något sätt att innefatta djur. Men inte kameler den här gången, säger han.

Christian Bodegren är en av åtta nominerade till utmärkelsen, som delas ut den 10 mars på vildmarksmässan Explore i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.