Cykeltjuven stoppades av personer från allmänheten som gjorde ett envarsgripande. Biltjuven kom undan. Foto: Noella Johansson / TT

Cykeltjuv greps av allmänheten – biltjuv försökte ingripa

Publicerad

Vittnen stoppade cykeltjuven och höll fast honom. Då kom hans kumpan i en stulen bil och försökte rädda honom.

Vid 20-tiden på tisdagskvällen upptäckte en kvinna i Fröslunda att en man var i färd med att klippa sönder låset till hennes makes cykel. Hon ringde till maken som genast kom till platsen och lyckades stoppa tjuven innan han hann cykla därifrån.

Vittnen höll fast cykeltjuv

Med hjälp av andra vittnen kunde cykeltjuven hållas fast, ett så kallat envarsgripande, i väntan på att polisen skulle komma till platsen. Men innan polisen kom stannade plötsligt en bil till och den kvinnliga bilföraren försökte förmå vittnena att släppa cykeltjuven.

– Hon ropade åt dem att de skulle släppa honom, men det gjorde de inte. Till slut åkte hon iväg, säger Lennart Vestergren vid polisen i Eskilstuna.

Bilen visade sig vara stulen

En stund senare visade det sig att bilen som kvinnan körde, en ljusgrå Saab, hade stulits medan den stod parkerad inte långt därifrån. Ägaren höll på att lasta ur varor och hade lämnat nycklarna i tändningen. När han kom tillbaka efter en kort stund var bilen borta, och polisen misstänker nu att kvinnan stulit den.

– Vi tror att mannen och kvinnan känner varandra och att de kommit till platsen tillsammans. Han skulle stjäla cykeln, och hon fick syn på den olåsta bilen och tog den för att hjälpa honom, säger Lennart Vestergren.

Mannen, en 39-åring som är känd av polisen sedan tidigare, greps av polisen och är misstänkt för stöld. Den stulna bilen saknas fortfarande.

– Vi har lite aningar om vem kvinnan kan vara och var hon kan befinna sig, säger Lennart Vestergren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eskilstuna

Mer i ämnet