Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är det egentligen som gör att man går ner i vikt efter en operation – och kan man äta allt efteråt? Hör läkare Christoph Ansorge berätta i klippet. Foto: Bertil Ericson/TT, SVT

Därför går du ner i vikt av en magsäcksoperation

Publicerad

Varje år opererar tusentals svenskar sin magsäck för att gå ner i vikt. Men vad är det egentligen som gör att man minskar i vikt och kan man äta allt efteråt? SVT lät experten reda ut frågorna.

2022 genomfördes nästan 5 000 viktminskningsoperationer i Sverige, det visar siffror registret Soreg som samlar data kring obesitas och behandling mot sjukdomen. Siffran är en ökning med omkring 1 000 operationer från året innan.

I Sörmland genomförs operationerna på Nyköpings lasarett. Men på grund av kapacitetsbrist kan patienter även hänvisas till privata kliniker. Totalt opererades 78 sörmlänningar i regionens regi 2023.

Operation genom titthål

Den vanligaste typen av magsäcksoperation är en så kallad gastric sleeve där stora delar av magsäcken opereras bort. Ingreppet görs genom titthålskirurgi.

– Traumat för patienten blir mindre och man kan komma hem tidigare, säger Christoph Ansorge, verksamhetschef på kirurgkliniken i Nyköping.

Finns risker med magsäcksoperationer

Men precis som många andra operationer finns det risker med viktminskningskirurgi såsom blödningar och infektioner.

– I sällsynta fall kan det även hända att man utvecklar en kronisk inflammation i magsäcken, säger Christoph Ansorge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.