Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur en typisk lunch ser ut för Lotta i dag och hör henne berätta hur operationen påverkat hennes liv i klippet ovan. Foto: SVT

Lotta i Eskilstuna gjorde en gastric sleeve – nu blir hon mätt på miniportion

Publicerad

Förra våren genomgick Lotta Klein från Eskilstuna en magsäcksoperation för att gå ner i vikt. Nu väger hon 30 kilo mindre och har en helt annan relation till mat än hon hade innan.

– Det känns sorgligt att jag inte tog tag i det tidigare, säger hon.

Lotta Klein är 53 år och bor i Hållsta utanför Eskilstuna. Hon har under större delen av sitt liv kämpat med övervikt och testat olika dieter.

Men det önskade resultatet har alltid uteblivit och för snart två år sedan bestämde hon sig för att söka vård i hopp om en viktoperation, där magsäcken görs mindre.

– Jag var ju rädd att det inte heller skulle funka, säger hon.

Haft problem med ”dumpning”

Ett år efter första besöket på vårdcentralen låg hon på operationsbordet, för en så kallad gastric sleeve. Tiden efter operationen har gått bra och Lotta har klarat sig utan komplikationer.

Hon har däremot haft problem med så kallad ”dumpning”, där kroppen inte kan hantera maten. Vanliga symtom är buksmärtor och illamående.

– Första gången jag ”dumpade” blev jag helt kallsvettig och jag kommer nästan inte ihåg någonting, säger hon.

”Ingen genväg”

Det finns kritiska röster till detta som menar att man borde kunna gå ner i vikt på egen hand, att det inte är något som ska bekostas av skattemedel. Vad tänker du om det?

– Det är ingen genväg. Utan det här är ett verktyg för mig, det ska hjälpa mig att gå ner i vikt men jag måste fortfarande göra jobbet, säger Lotta.

I och med att Lottas magsäck har minskats med 80 procent kan hon inte längre äta normalstora portioner med mat – vilket har varit en stor omställning i livet.

Magsäcksoperationer

• Vid en gastric sleeve, som är den vanligaste operationen, tas en stor del av magsäcken bort.

• Vid en gastric bypass kopplas en stor del av magsäcken samt en del av tunntarmen bort.

• Vid extrem fetma kan även metoden duodenal switch användas. Då tas en stor del av magsäcken bort och en stor del av tunntarmen kopplas bort.

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.