Fel antändningssätt kan orsaka en explosion, enligt experten. Foto: Montage

De fem vanligaste misstagen med valborgseldar

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen tänds valbordseldarna runt om i landet. Men brasorna kan lätt gå över styr. Här listar vi några av de vanligaste misstagen folk gör när de eldar, enligt Gunnar Henriksson, inre befäl vid Räddsam i Mälardalen.

1. Bensin används för att tutta på

– Det här är ett av de största problemen. När man väl tänder på den bensinindränkta brasan blir det en stor explosion av alltihopa.

– Om man ska använda vätska för att tända på kan man ta mineralull och dränka in i diesel i stället. Det brinner ganska långsamt, säger Gunnar Henriksson.

2. Eldens hastighet underskattas

– Folk tror inte att det går så fort som det gör när det brinner i gräs. Det omkommer faktiskt fler människor i gräsbränder än man tror.

3. Släckutrustningen är för dålig

– Den som tänder en eld ska kunna släcka den, och det räcker inte med en trädgårdsslang. Det gäller att ha ordentliga släckmedel, det behövs en riktig pump.

4. Eldaren inser inte ansvaret

– Har du tänt en brasa är det du som är ansvarig. Om den sprider sig till grannkåken så är det du som har eldat upp den.

– Man ska också komma ihåg att man är ansvarig för brasan från det att man börjat samla ihop den. Det som ofta händer är att nån tänder på brasan i förväg, då blir det den som ordnat brasan som sen får hålla koll på den tills den brinner upp.

5. Man missar oönskade föremål

– Det händer ibland att det kastas in sprejburkar eller bildäck för att det ska uppstå explosioner eller kraftig rökutveckling.

Gunnar Henriksson påpekar också att man måste hålla koll på om det råder eldningsförbud eller om räddningstjänsten avråder från att elda. Den informationen hittar man exempelvis hos SMHI eller på sin kommuns hemsida. Kraftig blåst kan vara en orsak till förbud eller avrådan. I Eskilstuna brann flera byggnader ner i Ramshammar på valborg för två år sedan, efter att en valborgsbrasa gått över styr i den kraftiga vinden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.