Foto: SVT

De hjälper missbrukare och kriminella tillbaka till samhället

Uppdaterad
Publicerad

X-cons Eskilstuna startade 2014 och har närmare 60 medlemmar. Nu vill organisationen utöka verksamheten så att fler kan få hjälp, bland annat i Fröslunda där man har sin lokal.

Förhoppningen är att jag ska få en lön så vi kan ha öppet åtta timmar per dag så att människor kan komma hit och få stöd och stöttning, säger Fidan Cileli på X-cons Eskilstuna.

Hjälp till självhjälp

X-cons är en ideell organisation med före detta kriminella och missbrukare som hjälper varandra tillbaka till samhället och ett hederligt och drogfritt liv.

– Vi ska hjälpa till med allt möjligt för de som vill kliva ur sitt missbruk så det gäller att vara medmänniska, följa med de som är lite rädda på rättegångar och till socialtjänsten, ja att hjälpa de tillbaka till samhället, säger Fidan Cileli på X-cons Eskilstuna.

Jobbar även förebyggande

X-cons Eskilstuna jobbar numera även med förebyggande arbete i Fröslunda och det var de som drog igång nattvandringarna i området under våren då det var oroligt kring torget.

– Vi är inga poliser och inga väktare, vi vill bara komma nära ungdomarna och de gånger jag har nattvandrat i Fröslunda har vi bara haft trevligt och vi har fått många kramar av ungdomarna. Jag tror att ungdomarna vill ha lite koll också, säger Fidan Cileli.

Hit kan du vända dig för att få hjälp

Behöver du akut hjälp?

Ring SOS alarm 112

Behöver du någon att prata med om kriminalitet och missbruk

  • X-CONS Eskilstuna 070-476 69 27
  • KRIS 08-642 00 06

Behöver du någon att prata med om missbruk och beroende?

Behöver du någon att prata med om psykisk ohälsa och självmord?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.