Foto: arkiv

X-cons fick demokratipris

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen X-cons som består av före detta missbrukare och kriminella som hjälper varandra tillbaka till samhället fick på måndagen Eskilstunas demokratipris.

Priset fick föreningen bland annat för sitt trygghetsarbete och nattvandringar i bostadsområdet Fröslunda där X-cons Eskilstuna har sina lokaler.

– Jag visste ingenting förrän de ringde för ett tag sen från kommunen, så jag blev jätteglad att vi uppmärksammas, säger Fidan Cileli på X-cons Eskilstuna.

Nattvandringar

X-cons Eskilstuna har funnits sedan 2014 och har idag mellan 50 – 60 medlemmar. När oroligheterna i Fröslunda eskalerade under våren tog man initiativ till nattvandringar i området, något som flera föreningar där nu visat intresse för och enlig X-cons har de fler saker på gång.

– Ja vi har andra saker som vi vill kör igång och vi har pratat med kommunen om lite olika projekt men det inget jag kan avslöja ännu, säger Fidan Cileli.

Ok, hur firar ni demokratipriset nu då?

– Med tårta, jag  ska iväg och handla nu, avslutar Fidan Cileli på X-cons Eskilstuna.

X-cons i SVT Nyheter Sörmland

I morgon och på onsdag ser du två reportage om X-cons Eskilstuna, både här på webben och i våra sändningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.