De unga aktiespararna Cindy Le och Sebastian Beyermann. Foto: SVT

Fler unga aktiesparare – inte rädda för börskrasch

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en historiskt lång uppgång på börsen under de senaste åren. Det har många unga förstått och intresset för aktier och fonder har ökat markant. Men hur tänker de unga spararna när många experter nu pekar på en kommande nedgång?

– Jag är inte så jätteorolig. Om man kollar efter börskraschen 2008 så har det stabiliserats. Det är vanligt med nedgångar, säger 23-åriga Sebastian Beyermann från Unga Aktiesparare, som är en förening för aktiesparare mellan 18 och 28 år och som under de senaste tio åren dubblerat sitt medlemsantal.

Sebastian har haft ett intresse för aktier ända sedan han i gymnasiet såg filmen ”Wall street” från 1987. Han är inte ensam om att ha siktet inställt på börsen. Under de senaste fem åren har aktiesparandet ökat mest bland de som är i åldersgruppen 21-30 år – totalt med hela 40 procent.

– Sparandet möjliggör frihet för det jag vill göra senare i livet, säger Cindy Le som är ordförande i föreninges filial i Eskilstuna.

Långsiktighet

Båda två har is i magen inför den potentiella börsnedgång som en del experter pekar på.

– Börsen går ju alltid upp och ner, men långsiktigt har den faktiskt gått upp. Är man långsiktig i sitt sparande gör inte en dipp så mycket, säger Cindy Le.

Hon har precis uppnått sitt kortare sparmål som var att köpa en lägenhet. Nu sträcker sig sparhorisonten ända till pensionen.

Positiv utveckling

Ekonomiprofessorn Paolo Sodini på Swedish House of Finance berättar att det är ett problem att unga historiskt inte har intresserat sig för börsen, och ser den nya trenden som en positiv utveckling.

– Även om marknaden kraschar har unga personer en lång horisont på sitt sparande. Därför är det bra att de ger sig in, säger han.

Det här säger experterna om börsläget till SVT:

”Den börsuppgång vi sett sedan år 2012 är den näst längsta på 100 år. Bara denna vetskap gör ju att investerarna blir nervösa och börjar fundera när festen kan ta slut.” – Peter Rawet ekonomireporter SVT.

”Det är naturligt att det kommer bakslag på en sådan lång börsuppgång” – Maria Landeborn, Danskebanks sparekonom.

”Enligt våra beräkningar befinner vi oss på toppen av konjunkturen nu, även om det är svårt att ge en exakt tidpunkt” – Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på statliga Konjunkturinstitutet, KI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.