Foto: Per Karlsson/SVT

De samlar in och delar ut mat som ska slängas

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår ett försök i Vingåker som kallas Matakuten, där frivilliga samlar ihop mat som butiker tänkt slänga och ger till behövande personer i kommunen.

Syfte är att minska matsvinnet, främja miljön och integrationen samt hjälpa människor som har det svårt. Idén kommer från Gävle där en man vid namn Lasse Wennman startade upp Matakuten för ett par år sen.

– Jag läste om projektet och såg vilka fördelar det hade ur miljö och- matsvinns perspektiv och även ur integrationsperspektiv och såg att det skulle kunna passa Vingåker, och det handlar om att ta det som ska slängas och ge till personer som behöver det, säger Therese Allard initiativtagare till Matakuten i Vingåker.

Vad det handlar om är alltså att man tar tillvara livsmedel som av någon anledning ska slängas från matbutiker, det kan vara sånt som levererats fel eller passerat bäst före datum, dock inte sista förbrukningsdag. Och ger det till behövande personer och familjer.

Svensken slänger i snitt 50 kg ätbar mat varje år

Och faktum är att vi i Sverige slänger i genomsnitt drygt 50 kilo ätbar mat varje år, alltså ungefär 1 kilo mat i veckan, samtidigt som det finns människor som har svårt att få ekonomin att gå ihop.

– Vi räknar med att att dela ut mat till 40 – 50 familjer första gången, säger Marie Jansson, en av frivilligarbetarna på Mötesplatsen i centrala Vingåker där ett tiotal personer samlats för att sortera och packa inför det första försöket.

– I första hand är det våra nyanlända och asylsökande vi tänker på men det finns fler som är behövande säger Lars Olsson, en av frivilligarbetarna.

Bara på försök än så länge

Och förutom nyanlända tänker man inrikta sig på t.ex pensionärer och ensamstående föräldrar. Men än så länge är projektet bara på försöksstadiet under två veckor, för att få koll på behovet, vilka butiker som vill vara med och hur mycket mat det kan bli. Efter det kommer man att utvärdera projektet och förhoppningen är att det blir permanent precis som i Gävle.

– Vi hoppas att det kan hjälpa familjer och personer att få lite extra guldkant på tillvaron, men egentligen är det ett givande och tagande eftersom de här människorna tar ju hand och och förvaltar maten så att man slipper slänga den, säger Therese Allard.

Men du, det är fredagkväll, har ni inget roligare att göra då?

– Man får förena nytta med nöje, men det här är människor som har det här i sina hjärtan och vill göra det här och det handlar väl om att man får lika mycket tillbaka som man ger, i varje är det så för mig, säger Therese Allard.

Se hela inslaget här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.