Lasse Wennman årets miljöhjälte Foto: SVT/arkiv

Eldsjälen Lasse Wennman årets miljöhjälte

Uppdaterad
Publicerad

Lasse Wennman som driver Matakuten i Gävle samlar varje år in 120 ton överbliven mat som hamnar på behövandes matbord istället för på soptippen. Han har valts till Årets Miljöhjälte och Svensk hjälte 2016.

Genom att ta tillvara butikernas matsvinn bidrar Lasse Wennman och Matakuten till att minska slöseriet och trycket på planeten, skriver Världsnaturfonden. Totalt slängs cirka 1,3 miljoner ton mat i Sverige varje år. Den långa kedjan från jord till bord står för en fjärdedel av människans totala klimatpåverkan och halva övergödningen.

– Att bli utnämnd till Årets miljöhjälte känns fantastiskt hedrande och omtumlande. Miljön är allas vårt ansvar och vi kan lära mycket av varandra, säger Lasse Wennman.

Matsvinnet

Bilen fylls tre gånger per dag

Totalt samlar Matakuten in tio ton livsmedel och torrvaror varje månad som sedan körs till pensionärer, ensamstående med stora familjer, papperslösa flyktingar och EU-emigranter i Gävle. Maten samlas in från olika affärer som annars hade slängt den. Bilen fylls tre gånger per dag.

– Det är mat med kort datum eller som går ut samma dag. Nu kommer de till konkret nytta i stället för att hamna i soporna, säger Lasse Wennman.

Priset får Lasse Wennman ta emot på en gala i Stockholm på tisdag den 12 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matsvinnet

Mer i ämnet