Sjukgymnasterna Christine Jones och Suzann Azzabi har under våren tagit emot patienter som behövt respiratorvård eller högflödesbehandling mot covid-19. Hör hur sjukgymnastik kan bidra i rehabiliteringen efter sjukdomen. Foto: Albin Aghamn

De undersöker hur sjukgymnastik kan rehabilitera covid-19-patienter

Publicerad

Mycket är ännu okänt kring vilken typ av rehabilitering som fungerar bäst efter covid-19. På Nyköpings lasarett pågår nu en studie i Region Sörmlands regi där man försöker ta reda på hur klassisk sjukgymnastik kan hjälpa dem som varit svårt drabbade av sjukdomen.

Det är ett fåtal patienter som deltar i studien. Dels på grund av att pandemin fortfarande är en begränsande faktor men också för att några deltagare har försvunnit under resans gång.

Studien har pågått under våren och genom att lägga till nya moment fortlöpande och samtidigt mäta muskel- och lungstyrka kan sjukgymnasterna Suzann Azzabi och Christine Jones följa patienternas utveckling. Nu avslutar de insamlingsdelen.

– Det vi gör blir kanske inte generaliserbart men vi hoppas att det har effekt för de som deltagit i alla fall, säger Suzann Azzabi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.