Ett bolag från Australien har fått undersökningstillstånd för området Tunaberg i Koppartorp söder om Nyköping. Foto: SVT

De vill hitta mineraler utanför Nyköping

Publicerad

Ett australiskt gruvbolag har fått undersökningstillstånd för Koppartorp sydväst om Nyköping. Där hoppas de kunna hitta mineraler.

Tillståndet de har fått gäller ensamrätt om att söka efter kobolot och koppar under Koppartorp som ligger sydväst om Nyköping, ett tillstånd som gäller i tre år framöver och för ett område på över 200 hektar. Detta efter ett beslut från Bergsstaten.

”Leda till fynd”

”Det finns anledning att anta att en undersökning inom det aktuella området kan leda till fynd av koncessionsmineral. Detta med hänsyn till vad sökanden anfört om studier av geologin i området, geologiskt och geofysiskt material från SGU:s databaser samt information från tidigare gruvor”, står det i Bergsstatens motivering till beslutet.

Kan överklagas

Fram till den 2 december har boende möjlighet att överklaga beslutet. Undersökningarna kan exempelvis genomföras genom att göra jordprov som sedan skickas vidare på analys. Undersökningarna får inte göras i områden som är inom 200 meter från en bostad utan tillåtelse från boende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer