Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Azieb Tsegu och Adeba Hadege vill att mer kvinnor med invandrarbakgrund ska börja träna.

Tjejgruppen vill få fler med invandrarbakgrund att träna

Publicerad

Det började som enkel träning i Eskilstunastadsdelen Fröslunda för att locka tjejer med invandrarbakgrund att röra på sig. Nu har gruppen växt sig större och har fått byta lokal.

Att få kvinnor med invandrarbakgrund att ta sig till ett gym är en utmaning. 2017 anordnade Friskis och svettis ett enkelt träningspass på samlingsplatsen Fröet i Fröslunda.

– Vi kom till deras hemmaplan och visade med enkla övningar att träning inte är så avancerat och farligt. Det personliga mötet är viktigast, säger Friskis och svettis träningsansvariga Linda Shabo.

Från början var det inte många som kom men gruppen växte och nu har man lämnat lokalen i Fröslunda och tränar på ett gym i centrala Eskilstuna.

Träning med integration

I gruppen är det kvinnor från flera olika länder som tränar.

– Det är bra, jag har lärt känna tjejer från bland annat Somalia, Eritrea och Afghanistan, säger Abeba Hadege, en av deltagarna.

När SVT besökte gruppen var det cirkelträning med mycket lyfttekniker.

– De tränar fortfarande i den slutna gruppen men vi ser hur de sneglar på de andra i gymmet och de är säkert sugna att fortsätta på egen hand, säger Linda Shabo.

Hör deltagarna i gruppen berätta om träningen i klippet ovan.

Träningsansvarig Linda Shabo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.