Elisabet Hedberg är teamledare för ett hem för vård och boende, ett så kallat HVB-hem i Nyköping. Här bor i dag nio ensamkommande pojkar från Afghanistan, Somalia och Syrien, och är mellan 15-18 år gamla.
– I första hand ska det fungera som ett helt vanligt hem. Vi har våra rutiner med frukost, skola, middag och aktiviteter på eftermiddagarna, säger teamledare Elisabet Hedberg.
Viktigt med integration
Utöver att skapa de dagliga rutinerna, krävs också ett arbete för att integrera pojkarna i det svenska samhället.
– Det här är ungdomar som behöver lära sig sina rättigheter och skyldigheter. Det är mycket att sätta sig in i när man kommer till Sverige. De behöver exempelvis ta del av den svenska jämställdheten, därför arbetar och diskuterar vi mycket sex och samlevnad, säger Anna Ivarsson, enhetschef på HVB Hemgården i Nyköping.
I Nyköping finns i dag sju kommunalt drivna HVB-hem för ensamkommmande flyktingbarn. Det är den kommun som har flest kommunala boenden i hela Sörmland.
– Det finns ett bra samarbete mellan enheterna i Nyköping. Vi jobbar tillsammmans och alla hjälps åt, därför har vi möjligheter att få tag i lokaler och personal, säger enhetschef Anna Ivarsson.
Nya regler från 1 januari
Som ett led i att få fram fler platser för ensamkommande barn har Socialstyrelsen sänkt kraven på aktörer som driver HVB-hem. Från och med årsskiftet krävs inte längre en bemanning dygnet runt, inte heller behöver hemmens föreståndare ha en relevant högskoleutbildning.
– Jag vet inte hur det kommer slå men för oss är det viktigt med utbildning. Det finns mycket lagstiftning runt det här så vi väljer att fortsätta ha höga krav på utbildningen. Men det kan säkert ge en effekt på att man startar fler HVB-hem, säger enhetschef Anna Ivarsson.
Nyckeln till en framgångsrik verksamhet verkar här vara en kombination av just utbildad personal och en god samverkan.
– Det har gått väldigt bra för våra ungdomar. När de lämnar oss vid 21-års ålder så har de flesta någon form av inkomst och försörjning och ett regelbundet liv, säger teamledare Elisabet Hedberg.