Balkiis Abdullahi, Farhiyo Mohammed, Muna Norr och Fathi Abdikarim är några av tjejerna från Fröslunda som ska vara med på basketturneringen i juli. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Det sparkades boll för ett tryggare Fröslunda

Publicerad

Skjutningar och bilbränder är det som ofta associeras med Eskilstunaområdet Fröslunda i den senaste medierapporteringen. Det tänker Fröslundaborna nu ändra på.

Det är Somaliska ungdomasnätverket som står bakom den så kallade trygghetsturneringen.

Under helgen drog den igång med en fotbollsturnering för killar och om en knapp månad är det en basketturnering för tjejer och en grilldag på Fröslunda torg.

– Vi vet att det har varit störande i Fröslunda ganska länge och nu tänkte vi ta initiativ för goda insatser, säger Mohamed Abdukani, verksamhetsansvarig i Somaliska ungdomsnätverket.

Trygghetsturneringen som förebild

Marion Nor bor i Fröslunda och är ledare för basketturneringen. Hon känner sig själv trygg i området och nu hoppas hon att den känslan sprids vidare.

– Trygghetsturneringen kan bli som en förebild som visar på att vi inte ska ha några problem längre. Vi måste visa andra människor att vi har ett jättebra, tryggt och fint område.

Att skapa trygghet tar tid

Mohamed Abdalle var en av många spelare på plats. Han tror att aktiviteter som denna kan locka till sig även de få personer som står bakom oroligheterna i området.

– Det är många här i området som idrottar men det är roligare med cupspel. Spelarna blir mer aktiva då och tycker att det är kul för det är här alla samlas.

Initiativtagaren Mohamed Abdukani håller med.

– Den här insatsen kommer att bli större och redan under planeringen började alla att prata om turneringen. Då väcks en annan uppmärksamhet där människor ser att man kan göra annat, inte bara negativa saker.

– Vi kan inte säga att tryggheten kommer på en gång. Det tar tid. Men vi hoppas att det blir bra, säger Marion Nor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fröslunda bakom rubrikerna

Mer i ämnet