Efter oroligheterna – satsning på fältare i Fröslunda

Uppdaterad
Publicerad

Fröslunda i Eskilstuna är enligt polisen Sörmlands mest prioriterade område, och under våren beslutade kommunen att återinföra så kallade fältare i Fröslunda. Efter sommaren är alla sex igång.

Nu har man anställt de totalt sex personerna som ska finnas till för de unga i framför allt Fröslunda, men även i närområdet. Syftet är att hjälpa unga på plats och finnas till hands som extra vuxna i ungdomsmiljöer.

Läs mer: Fröslunda rikserar bli en ”no go-zon”.

Fröslunda bakom rubrikerna

Unik verksamhet

– Vi har två grupper av fältare, en är fältarbetande socionomer som är ganska unikt i Sverige, där man har med sig myndighetsutövningen ute på plats. Sen har vi fältassistenterna, som mer har erfarenhet av utsatta områden och har den kulturella delen med sig, säger Mehmed Hasanbegovic socialchef i Eskilstuna.

Två har redan börjat

Två av de fältande socialsekreterarna, Sofia Eriksson och Jörgen Broberg, smygstartade redan under slutet av vårterminen och började med att bekanta sig med området och ungdomarna på bland annat fritidsgårdar och skolor. De resterande fyra fältarna börjar efter sommaren, och i samband med skolstarten ska arbetet vara igång på riktigt.

– De har påbörjat ett arbete i Fröslunda som vi är mycket nöjda med, säger Mehmed Hasanbegovic socialchef i Eskilstuna.

Läs mer: Socialchefens löfte – Fröslunda ska bli som förr

– Alla ungdomar vi träffat hittills har varit helt fantastiska och det handlar ju om att lära känna ungdomarna och se att det finns något mer än det som skrivs i tidningen, säger Jörgen Broberg, fältarbetande socialsekreterare.

– Målet är att alla ungdomar känner att vi finns till för de, säger kollegan Sofia Eriksson.

Enligt Mehmed Hasanbegovic har det blivit lugnare i Fröslunda den senaste tiden.

– Vi har sett ett större engagemang bland människorna i Fröslunda och vi har hört av dem som bor där att det inte är oroligt som det har varit. Det är mycket positivt som har hänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fröslunda bakom rubrikerna

Mer i ämnet