Eskilstunabon tappade medvetandet redan i ambulansen, och förklarades död på sjukhuset senare samma dag. Foto: TT

Diabetessjuk förgiftades av sin egen medicin – dog

En Eskilstunabo i 60-årsåldern ska ha varit ovetande om att hans diabetesmedicin var farlig vid magsjuka, och när han frågade vårdcentralen om råd ordinerades han bara vätskeersättning. Senare samma dag dog han – förgiftad av sin egen medicin.

Enligt mannens dotter hade han inte fått veta att medicinen, Metformin, var farlig i samband med magsjuka.

Han hade varit magsjuk i en vecka och tagit sin medicin under tiden, när han ringde till sin vårdcentral och bad om hjälp. Enligt dotterns anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, fick han då rådet att koka upp vatten med socker och salt och dricka det.

Ett par dagar senare blev hans tillstånd så dåligt att han fick åka ambulans till Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Han tappade medvetandet redan i ambulansen, och förklarades död på sjukhuset senare samma dag.

Mjölksyreförgiftning

Dödsorsaken var mjölksyreförgiftning. ”Tillståndet är en sällsynt men allvarlig komplikation som kan uppträda om läkemedlet Metformin ansamlas i blodet”, skriver IVO i ett beslut baserat på dotterns anmälan.

IVO betonar i beslutet att vårdgivare rutinmässigt bör informera patienter med Metformin om att inte ta läkemedlet vid magsjuka.

Vårdcentralen hade rutiner

Enligt vårdcentralens chef finns skriftliga rutiner som ges till patienter när de får Metformin, där det står att de ska sluta med läkemedlet tillfälligt vid kräkningar, diarré och hög feber. All vårdpersonal som arbetar med rådgivning till patienter ska ha kännedom om vad som gäller, enligt chefen. Efter händelsen ska även ett brev med informationen ha börjat skickas ut till patienterna.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer