Det handlar om en skärm som ska hjälpa personalen att bli mer medveten om hur mycket el som går åt hela tiden, och därefter kunna justera sin användning för att undvika effekttoppar.
– Vi försöker stänga ugnar till exempel för att behålla värmen i dem. Sedan har vi fått utbildning vilka knappar vi ska trycka på för det finns program som gör att man använder bara halva energin, till exempel. Det tar kanske 5 minuter mer, säger Wilson Morais, kock på Skiftingehus skola.
Ska införas på fler ställen
Tekniken som visar kökets totala effektanvändning i realtid har installerats i tre kök än så länge. Skiftingehus, Stålforsskolan och även på vårdboendet Lagersbergsgården.
Målet är att minska energianvändning med minst 15 procent och effekttopparna med 30 procent.
– Det här ska rullas ut på bred front. Man börjar med de största och modernaste köken först där det finns moderna maskiner som man kan jobba med, säger Per Ekstorm, energi- och klimatrådgivare på Eskilstuna kommun.
Siktar på pizzerior
Planen i projektet är att också föra ut arbetssättet till privata restauranger.
– Där börjar vi med små kök, som pizzerior och liknande, för att få in den här beteendeförändringen.
I klippet hör du kocken Wilson Morais och Per Ekstorm om det nya digitala hjälpmedlet.