Visa alla (2)
Visa alla (2)

Vittne till dödskraschen: ”Jag hörde smällen mot bommen”

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon startar rättegången mot det vakthavande befäl vid Uppsalapolisen som beordrade öppning av Hjulstabron i samband med en biljakt för ett år sedan då två unga män omkom. Claes och Ann-Charlotte Söderberg såg olycksbilen köra över brokanten.

– Jag såg ett helljus i vänster backspegel som kommer i väldigt hög fart och tänkte att jäklar han stannar inte. Istället svepte bilen förbi i hundra kilometer i timmen och rammade bommen. En sekund senare försvann den ner för bron, säger Claes Söderberg.

Tillsammans med sin fru Ann-Charlotte var Claes på väg hem från Arlanda och semester. Ett par minuter i halv ett stannande de för broöppning.

”Väldigt mörkt på platsen”

Tjugåringarna Dennis Olsson och Rasmus Björk hade tjuvtankat i Uppsala. Därefter jagades dem av polisen under flera mil.
Strax innan olycksögonblicket körde de i hög hastighet förbi Claes och Ann-Charlotte Söderberg som stannat sin bil framför de nedfällda bommarna.

– Jag hörde smällen mot bommen. Vi är glada att vi inte blev påkörda bakifrån. Vi hade jättetur, förstår man så här efteråt, säger Ann-Charlotte Söderberg.

Ni hade billjuset på. Vad hade hänt om ni stängt av det?

– Då hade de kört in oss.

– Risken fanns väl i alla fall att de kört in i oss för det var väldigt mörkt på platsen, säger Claes Söderberg

Ni hade kunnat dött alltså?

– Ja, det är väl det vi tänker på nu efteråt, säger Ann-Charlotte Söderberg.

”Vi har ältat det”

Händelsen har inte varit alldeles enkel att lämna bakom sig.

– Vi har pratat med våra nära väldigt mycket och vi har ältat det tillsammans. Vi har åkt över bron ett antal gånger efteråt och bearbetat det en del, säger Ann-Charlotte Söderberg.

– Men framförallt har jag tänkt på efteråt vad lätt det var att vi hade blivit påkörd bakifrån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödskraschen vid Hjulstabron

Mer i ämnet