Dog i hjärtinfarkt i väntan på läkartid

Uppdaterad
Publicerad

En man som sökte vård vid Mariefreds vårdcentral efter ett plötsligt svimningsanfall fick en läkartid två veckor senare. Men innan dess avled mannen i en akut hjärtinfarkt.

Vid besöket kontrollerade en sjuksköterska mannens blodtryck och puls och förhörde sig om hans almänna hälsotillstånd, för att sedan boka in en tid med läkare ett par veckor senare. Vårdcentralens jourtider var redan uppbokade, enligt sjuksköterskans redogörelse till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

En vecka senare hittades mannen livlös i sitt hem efter att ha fallit omkull. Dödsorsaken visade sig vara akut hjärtinfarkt.

IVO har nu granskat händelsen efter en lex Maria-anmälan och menar att läkare borde ha konsulterats i samband med mannens besök på vårdcentralen.

Berörd verksamhetschef uppger till IVO att en så kallad ”stöddoktor” som sjuksköterskor ska kunna rådfråga fanns tillgänglig den aktuella dagen, men att denne aldrig tillfrågades.

Med anledning av det inträffade bör nu verksamhetschefen se över hur funktionen med ”stöddoktor” är känd hos de anställda och hur den används, skriver IVO i sitt beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer