Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mordvapnet hittades i en koja i ett skogsparti, nära en förskola, några hundra meter från brottsplatsen. Foto: Polisens förundersökning/SVT

18-åring döms för dödsskjutningen vid Bellmansplan i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen dömdes en 18-årig man för mord och grovt vapenbrott efter att en man i 25-årsåldern sköts ihjäl på öppen gata i Eskilstuna i maj. 18-åringen döms till åtta års fängelse.

Det var på eftermiddagen den 23 maj som en 25-årig man sköts till döds på ett övergångsställe vid Bellmansplan i Eskilstuna. Av åtalet framgår att mordet kan betraktas som en ren avrättning. Mannen sköts med minst nio skott och mycket folk, bland annat barn, fanns på platsen och blev vittnen till dådet. 

Den då 17-årige misstänkte gärningsmannen greps några dagar efter dödsskjutningen. Han har hela tiden nekat till anklagelserna.

Kriminella nätverk i Eskilstuna

Men på torsdagen kom tingsrättens dom – åtta års fängelse.

– Det är inte vanligt att en person som är under 18 år och döms för ett allvarligt brott får fängelsestraff, konstaterar åklagaren Maria Lindstedt Estberg.

Ungdomsvård inte tillräckligt

Hon säger att tingsrätten gått helt på hennes linje då man menat att sluten ungdomsvård inte skulle vara tillräckligt ingripande i det här fallet.

En annan aspekt som Maria Lindstedt Estberg lyfter fram är att den nu dömde 18-åringen tidigare fått vård inom socialtjänsten och att han återfallit i allvarlig brottslighet.

Ska ha handlat om hämnd

I domen skriver Eskilstuna tingsrätt att åklagaren lyckats framföra ett troligt motiv till dådet. Enligt åklagaren handlar det om en hämnd för ett tidigare mord i Eskilstuna då en 16-åring sköts till döds i stadsdelen Nyfors.

Den dömde 18-åringen var vän till 16-åringen och den man som dödade 16-åringen var i sin tur kamrat till den man som dödades vid Bellmanplan.

SVT Nyheter Sörmland har utan att lyckats sökt 18-åringens advokat för en kommentar.

Utöver fängelsestraffet döms nu 18-åringen att betala sammanlagt 180 000 kronor i skadestånd.

I klippet ger åklagare Maria Lindstedt Estberg sin syn på domen.

Antalet skottlossningar är i år uppe på rekordhöga nivåer i Eskilstuna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du se Yakup Irak från Eskilstunapolisen visa tingsrätten hur den misstänkte ska ha rört sig efter dödsskjutningen vid Bellmansplan i maj. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella nätverk i Eskilstuna

Mer i ämnet