Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den är extra stark nu” – se sms:en som skickades till de två tonåringarna innan bomberna detonerades. Foto: Polisens förundersökning

Domstol: 15-åringar skyldiga till Nyköpingssprängningar

Uppdaterad
Publicerad

Två explosioner och ett försök till ytterligare en. Det döms nu flera personer för att ha varit inblandade i. Det anses även bevisat att en pojke, som var 14 år vid brottstillfället, orsakade en av sprängningarna.

Det var under den månadslånga våldsvågen i Nyköping som explosioner mot två olika bostadshus inträffade: en i Högbrunn och en i Brandkärr. Efter explosionerna greps även två personer misstänkta för att ha försökt orsaka ytterligare en sprängning.

Nu döms fyra personer för att ha varit delaktiga i händelserna.

Våldsvågen i Nyköping

Ingen påföljd på grund av låg ålder

För sprängningen i Högbrunn är det en man i 20-årsåldern som döms till fängelse i ett år för grovt skyddande av brottsling, då han skjutsat den pojke som anses skyldig till att ha antänt bomben. Pojken döms dock inte till någon påföljd på grund av att han var 14 år vid brottstillfället.

Även för sprängningen i Brandkärr döms en man i 20-årsåldern för grovt skyddande av brottsling, men han får skyddstillsyn som påföljd. Det är en 15-årig pojke som döms för själva sprängningen till sluten ungdomsvård i nio månader.

Transporterade termosbomb

Slutligen döms en tredje man i 20-årsåldern till fängelse i ett år och tio månader efter att ha kört med en termosbomb i en bil. Även här förekommer pojken som anses vara skyldig till Högbrunnssprängningen. I det här fallet anses han också vara skyldig, då han hade avsikten att detonera termosbomben i en fastighet.

Samtliga inblandade frias också på vissa punkter, bland annat från försök till mord.

Två av de inblandade ska även betala höga skadestånd.

Splitterrester från misstänka termosbomber hittades vid platserna där det sprängdes i Nyköping förra året. Foto: Polisens förundersökning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se gärningsmannens väg från att placera bomben till den exploderar. Foto: Polisen

Våldsvågen i Nyköping

27 augusti • En man i 30-årsåldern skottskadas lindrigt utanför en bostad i centrala Nyköping. Skytten försvinner på elsparkcykel.

29 augusti • En annan man i 30-årsåldern skjuts genom fönstret i en bostad i norra delarna av Nyköping.

31 augusti • En explosion sker vid entrén till samma bostad som skjutningen den 27 augusti skedde vid. Ingen kommer till skada.

17 september • En ny explosion, den här gången vid en villa vid Brandkärr. En person som är skriven på adressen bedöms av Kriminalvården ha kopplingar till gängkriminalitet. Ingen kommer till skada.

19 september • En man i 20-årsåldern och en kille i 15-årsåldern grips efter att polisen larmats om en maskerad person i ett trapphus. Killen i 15-årsåldern släpptes senare, men mannen i 20-årsåldern häktades misstänkt för förberedelse till mord och förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.

30 september • Tre bränder startas samtidigt i tre olika trapphus i Brandkärr. Tre män och ett barn förs till sjukhus efter att ha andats in rök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Nyköping

Mer i ämnet