Viktor Widblom vid E-sportförbundet SESF berättar i klippet ovan varför han tror att spelandet har ökat under pandemin. Foto: TT

Boom för e-sporten – fler spelar online i coronatider

Publicerad

Under coronapandemin upplever det organiserade datorspelandet ett uppsving. E-sportförbundet SESF har fått fler licenserade spelare och stora plattformar så som Steam och Twitch har slagit nya rekord.

– Större tid i hemmet har speglats i spelandet, säger Viktor Widblom vid SESF.

När stora turneringar som till exempel svenska Dreamhack har fått ställas in under pandemin har många spelare fått ställa om. Istället för att samlas i stora grupper och spela gemensamt spelar många hemifrån.

– Spelandet blir ett extra rum i hemmet, men det är också en länk till vänner och bekanta, säger Viktor Widblom.

Förra året slog världens största spelplattform Steam ett nytt rekord. I mars var över 20 miljoner aktiva användare online världen över. Även på livestreamingtjänsten Twitch har nya rekord nåtts – bara under januari i år har över 6,5 miljoner tittare registrerats. Under första halvan av förra året ökade antalet licenserade spelare med fem procent hos E-sportförbundet SESF. I dagsläget har förbundet nästan 4 500 medlemmar.

Nekat coronastöd

Ett problem som blivit extra tydligt under pandemin är att e-sporten varken tillhör idrotten eller kulturen. Nyligen nekades svenska e-sportarrangören Dreamhack krisstöd för uteblivna publikintäkter.

”Återigen drabbas gamingkulturen och e-sporten av att varken ha status som idrott eller kultur. Känns som normalläge de senaste 20 åren”, skrev Dreamhacks strategichef Tomas Lyckedal på Twitter.

Vill bli en del av idrotten

E-sportförbundet SESF har ansökt till Riksidrottsförbundet för att man vill att e-sporten ska räknas som en idrott. I grannlandet Finland och 24 länder till är e-sport en officiell idrottsgren.

– Det skulle betyda att allas fritid respekteras lika högt precis som i vilken annan idrott som helst, säger Widblom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.