Maikil ”Golden” Selim är 23-åringen från Eskilstuna som lever på e-sport. Foto: SVT

E-sportproffs från Eskilstuna lever på sin hobby

Uppdaterad
Publicerad

Idag ser fler unga på e-sport än på traditionell idrott och stora mediebolag som SVT och Viasat sänder e-sportsturneringar för en miljonpublik. En av de få utvalda som lever på sporten är Eskilstunabon Maikil ”Golden” Selim.

Innan Maikil blev proffs och kunde visa upp att han tjänade riktiga pengar på datorspel förbjöd hans föräldrar honom att spela.

– De äldre förstår ofta inte vad det här är för något, men det är förståeligt. E-sport blir allt större och det tar tid tills alla förstår, säger Maikil Selim.

Från noll till hundra på två år

För två år sen bestämde han sig för att satsa allt på sin stora hobby. Under ett helt år spelade han oavbrutet tills Fnatic, en av de stora e-sportsorganisationerna, värvade Maikil till sitt B-lag. Tidigare i år plockades han in i deras topplag.

– Det roligaste med att vara professionell spelare är att få resa runt hela världen och träffa nya människor. Och att kunna tävla hela tiden, säger Maikil Selim.

”Jag gör allt för att vinna”

Maikil Selim spelar ett av världens största spel – Counter-Stike: Global Offensive. Det är ett skjutspel där lag om fem möter varandra. Och när Maikil spelar tillsammans med sitt lag så är det full fokus på att vinna.

– Skillnaden mellan mig och den som spelar för skojs skull är att det här är mitt levebröd och jag gör allt för att vinna, säger Maikil Selim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.