Se Tess berätta minnen från platsen där allt började Foto: TT/SVT

Efter 20 år med Alcazar – nu vill Tess stå på egna ben

Uppdaterad
Publicerad

För 20 år sedan var Tess Merkel med och startade discogruppen Alcazar. Sen dess har gruppen varit med i Melodifestivalen flera gånger, och de har hyllats för sina glittrande shower. Men för Tess startade resan mycket tidigare – på Nyköpings teater.

Tess Merkel är född och uppvuxen i Nyköping.

– Min uppväxt var väldigt trygg och jag är glad över att jag är småstadstjej. På något sätt tror jag att det gett någon slags ödmjukhet, på både positivt och negativt sätt.

Fredagsprofilen

Vid tre årsålder började hon dansa i Nyköpings balettskola. På teatern höll hon till titt som tätt ända fram till 20 årsåldern innan hon efter studenten flyttade till USA.

Alcazar firar 20 år

Trots att hon ser tillbaka på sin uppväxt i Nyköping med värme kände hon väldigt tidigt att hon vill flytta till en större stad. Så när flyttlasset från USA skickades mot Sverige igen landade det i Stockholm.

1998 startade hon tillsammans med Andreas Lundstedt och Annika Kjaergaard Alcazar som i år firar 20 år.

– Det har varit en fantastiskt underbar resa. Jag har så mycket minnen och är oerhört tacksam för de här 20 åren.

”Vill veta vad som finns utanför discobollen”

Men efter att ha varit ”Tess i Alcazar” i nästan hela sitt vuxna liv känner hon att det räcker. I höst ger sig gruppen ut på sin sista turné.

– Jag har utvecklats så mycket och känner att jag vill prova att vara jag på riktigt. Jag vill veta vad som finns utanför den här discobollen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fredagsprofilen

Mer i ämnet