Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar äggproducenten Ulla Born de nästan helt tomma hyllorna i lokalen där äggen packas. Foto: SVT/Serafia Olausson

Efter äggbristen: Ökat tryck på mindre producenter inför påsk

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett stort salmonellautbrott hos en av Sveriges största äggproducenter har det rått äggbrist i hela landet. Det märks bland annat hos de mindre äggproducenterna där efterfrågan inför påsken har varit större än vanligt.

Salmonella är alltid en orosfaktor bland äggproducenter och påverkar äggmarknaden, menar Ulla Born som driver Båsbo ägg, med 3 000 hönor, i Julita.

– Det är skört just när det är stora anläggningar som drabbas. När det är en mindre gård märks det inte av på samma sätt. Det är sorgligt för alla som drabbas av det för det är ett ekonomiskt avbrott.

Den äggproducent som har sin produktion i Småland och som nyligen hade ett salmonellautbrott har nu blivit av med smittan och har fått grönt ljus av Livsmedelsverket att fortsätta bedriva sin verksamhet.

I klippet visar äggproducenten Ulla Born de nästan helt tomma hyllorna i lokalen där äggen packas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.