Här bor människor i fem till sex år Foto: Bo Öhlén, SVT

Efter fem år – nu är alla vårdavdelningar på Karsudden klara

Publicerad

Sjukhuset har vuxit rejält och alla vårdavdelningar är totalt ombyggda. Tolv nya vårdplatser har tillkommit. Regionstyrelsen passade på att kika runt på avdelning 62 innan patienterna börjar flytta in nästa vecka. Större ljusare och mer ändamålsenliga lokaler ska öka säkerheten för både patienter och personal.

På Karsudden vårdas patienter som dömts till rättspsykiatrisk vård. Det innebär att dom tvångsvårdas till domstol anser att dom kan övergå till annan vårdform. Medelvårdstiden är fem till sex år, men betydligt längre vårdtider förekommer. De nya lokalerna är alltså viktiga för patienterna.

– Det är ju långa vårdtider, människor bor ju här fem till sex år – så klart som attan att de ska ha bra utrymmen med egen toalett och dusch och sådana saker, säger Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande.

Drabbar inte skattebetalarna

Regionen har satsat 450 miljoner på hela ombyggnaden fördelat på fem år. Men kostnaden drabbar inte skattebetalarna.

– Nej vi finansierar själva genom vårdintäkter från köpande landsting, säger Kenneth Hultman, biträdande chef

Är Karsudden som ett företag?

– Det har en bolagsliknande form där vi själva finansierar alla våra investeringar.

Regionen fortsätter att investera i Karsuddens sjukhus. På tur står att investera cirka 100 miljoner i en ny rehabenhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.